Heyhooo Guys~v(^.^)v welcome to my LOVE,LIVE,NATURE STORY pages..~hi i'm Yana....peace~hurm ..i hope u guys enjoy it la by reading my owesome pages hee~(POYO JE KAU NI YANA)oh ~♥and...btw hehehe! come on la korang...let's joined my pages and be my follower...thank you "THE END"

Thursday, 12 April 2012

"SAHABAT,KAWAN,RAKAN and KENALAN"

Hey, against~my bloggy2..... urmmmmm,, tepat pukul 4.39PM bersamaan 12/4/2012 ni yana nak berkongsi sedikit story kat sini pasal aum
"Perbezaan antare SAHABAT,KAWAN,RAKAN and KENALAN"

jeng2~korang paham tak lam erti kate definition of tittle ni,,
hah! mesti half ade yang tau and half lagi tatau kan,thats why yana nk share sekali lagi pasal tajuk ni pulak tau... 

satu lagi korang tau tak perbezaan maksud antare sahabat ngan kawan,rakan and kenalan?
xkan.... kan dah agak, but sometimes kan Definisi kawan dan sahabat ni bikin orang confuse tau bagi setiap individu ar, 

okey now i started with "sahabat" 

Sahabat are people who have a responsibility to ourselves, but do not haveblood tiesDalam erti kata lain, sahabat bukan terdiri daripada adik-beradik tau but its able to establish a similar relationship of brotherhood relationship between siblings.Sahabat adalah orang yang banyak beri manfaat dan kebaikan kat kita, dan kita juga cam gitu lah.
Sahabat  is a friendship, can help when we are in trouble, relieve depression, eliminate anxiety and willing to fight for our good. Friend is someone who can keep secrets and shame us. They will always protect us and friends do not necessarily have the same interests or opinions with us, but they are always there when we need kan dorang.Sahabat gak orang yang membuatkan diri kite rase selamat apabila ada bersama ngan diorang, sebab mereka tu adalah orang yang sangat setiakawan. Sahabat adalah orang-orang yang sangat menyayangi kita althoughsahabat ni adalah penjaga, pelindung dan semangat mereka akan sentiasa ada ngan kita kan.

 tu mengenai "SAHABAT" now kite masuk lam tajuk "KAWAN" pulak

Kawan hurmmm kawan ni someone who can share more than one kind of thing interests, hobbies, feelings, struggles and so even if not from the same organization. Kawan ni jugak are people who often interact with us and know about personal facts about it.
for example cam always have time to be with fun, and so forth. Kawan biasanya terjadi bila seseorang tu menemui individu lain, yang ade persamaan cam hobbies, interests, attitudes, habits and thought the same with him.We always feel good and entertained when there with friends.Kawan mungkin boleh sharing sadness and joy but...but..but mereka selalunya x kan pergi lebih jauh dari tu. Malah, sekira kite  x sependapat ngan dorang lah kan, maybe hubungan kawan boleh terputus tau korang.





OK!
Rakan ni pulak ialah perantaraan antara kawan dan kenalan tau.Rakan are people who share interests, career, hobbies, games, teachers, classes, objects and so on in an organization or group such as associations, clubs, companies, organizations, etc. . Contohnya, ada rakan satu tingkatan, rakan satu sekolah, rakan satu kelab dan sebagainya.
Rakan usually the person who can establish a partnership. Contoh: boleh belajar bersama dengan rakan sekelas, boleh membuat tugasan berkumpulan bersama-sama rakan satu tingkatan,working with team mates to beat your opponent in a soccer tournament, and her colleagues met to our company and others.
Ada rakan yang rapat, ada pula rakan yang boleh dianggap sebagai sahabat, ada pula rakan yang boleh dianggap sebagai kawan, dan ada pula rakan yang hanya boleh dianggap sebagai kenalan.


and the last one is
Kenalan mungkin wujud sebagai rakan. Contoh rakan chatting, rakan siber dan rakan blogger. bila mengenali sorang tu dalam bentuk atau identiti tertentu lah kan, maka that is what we call as "kenalan".kenalan are people who have interacted with us but could not confirm the identity or existence is. We must be wary of the cyber contacts because, di luar alam siber, mereka tak semestinya orang yang sama seperti yang kita pernah kenal di internet.
Kenalan boleh meluahkan perasaan mereka, masalah mereka menerusi ruangan komen, e-mel dan kemudahan-kemudahan interaksi yang lain di internet, tapi tak 100% boleh dipercayai.Kenalan sometimes arise as entertainment, but sometimes it is not impossible that they can provide benefits to through the sharing of opinions, ideas and solutions tau babe...
 macam yana....yana ade sahabat sorang, kawan dalam 15 orang ,rakan mybe lebih dari 15 kot and kenal melalui facebook dah 1890 yang yana accept kt friend request and ta approve :P :D dah 251 org... tu tak lagi blog...campur ngan bbm + twitter+myspace ape sume .... korang nak tengok tak gambar "SAHABAT" yana.... try korang view kat bawah siket







No comments:

Post a Comment