Heyhooo Guys~v(^.^)v welcome to my LOVE,LIVE,NATURE STORY pages..~hi i'm Yana....peace~hurm ..i hope u guys enjoy it la by reading my owesome pages hee~(POYO JE KAU NI YANA)oh ~♥and...btw hehehe! come on la korang...let's joined my pages and be my follower...thank you "THE END"

Thursday, 12 April 2012

freedom of life


hey~i'm back (~^.^)~ okey,,
 harini yana nak berkongsi sedikit cerita pasal "kebebasan sebenar"..
urrrm korang  faham tak maksud kebebasan sebenar??
hah?! tak tau,
okey ni ade sedikit penerangan dari yana buat korang sume mengenai these tittle,but before i started to explain bout these topics ,i'm going to take 1 example yang boleh use dalam topics ni...urm what kind of example that i can use hah?! OOoohh~i get it,aum i going to take/use example of:

"Birds",
(kebebasan burung)
alright ~lets see,ade half of humans suka burung tuk dijadikan pets kat rumah diorang right? hurm kalau dah nak dijadikan haiwan peliharaan kat rumah mesti lah burung tu kena ade sangkar untuk die tinggal kan, ,hurmmm manusia ni kan suka kurung burung dalam sangkar ,betol tak?? Burung yang korang bela   and jaga dengan hemat dan cermat diberi makanan,sarang die pulak dibersihkan ngan betul and rapi.Tapi mane tau bagi koranglah kan, korang fikir Burung ni tak perlu buat sesuatu tuk teruskan kehidupannya bukan?, yang korang fikir semua keperluan haiwan yg korang bagi, bela tu dipenuhi /disediakan contohnye cam sangkar terhias dan makan minum yang cukup pulak tuh, hurmmm~ 
BUT
korang rase burung tu suka tak dengan kehidupan sebegitu ?
Adakah burung suka dikurung ?.
you guys try asked lam diri ,you guys suke tak bile dikurung sendiri without peeps,entertainment ape sume
dah sah! memang tak sekali lah kan!
Burung pun ade perasaan tapi kite je tak tau
die pun nak kan kebebasan macam manusia jugak !.

"freedom!!!" , 
burung suke terbang dengan bebas ke mana je tanpa batasan and a gate is not a place where bird to live  ,
the place for bird to live is actually a forest and nature. It will fly up free ,Nothing can satisfy these birds without freedom. It will not be trying to escape from the cage while the cage door is opened tau.

you,me,We,our and us as a human its like the bird life was blowing , We dont want to get away from this world despite the many opportunities given and you know our lives can now be said to be like a birds.



           Korang perasan tak? Ramai dari kita ni not realise yang kehidupan kite ni is like a dream dan tak sedar yang kita ni has lost dalam dunia ni and Apa yang sebuah hati manusia macam kite ni sedang cari is not a beauty but its a freedom. Janganlah hidup sebagai burung dalam sangkar ,try lah cari kebebasan yang sebenar dalam hidup kite dan keluarlah dari kepompong ... 


Oh~Do you have the freedom to take decisions about your life guys? Do you have freedom in the way you spend your day? 
this is some steps to create more freedom in our life...

yana harap ngan tips yang yana kongsi ni jugak dapat membantu korang sume lam mencari kebebasan sebenar: now i start with the first step

  • Step 1: Define your freedom
     Before korang start to cut in more or less fundamental elements dalam  hidup korangkan, it is crucial that you first define what freedom for you is.
       kenalpasti what kind of freedom is important for you and why?.


  • Step 2: Define where your greater degree freedom will come from

  • Step 3: Experiment with taking freedom

Since kite can only spend every second, every minute, every hour and every day once, it is definitely worthwhile to define what freedom means to you,ours,us and we and on how we can increase our freedom dan menguji dengan perkembangan kebebasan dalam diri kite and its can achive goals yeayymyy~ ;)


No comments:

Post a Comment