Heyhooo Guys~v(^.^)v welcome to my LOVE,LIVE,NATURE STORY pages..~hi i'm Yana....peace~hurm ..i hope u guys enjoy it la by reading my owesome pages hee~(POYO JE KAU NI YANA)oh ~♥and...btw hehehe! come on la korang...let's joined my pages and be my follower...thank you "THE END"

Wednesday, 26 September 2012


Perjalanan masih jauh yang perlu aku tempuh dalam hidup ni....setiap dugaan adalah cabaran untuk ditempuhi, soal "Life, Family , Love " semua tu xboleh lari dari kite,even we run far away pun akan ada saje masalah yang timbul...but Alhamdulillah aku bersyukur ke hadrat illahi kerna setiap masalah yang aku hadapi buat mase sekarang dapat aku selesaikannye dengan baik ,

Ok,,urm kite manusia diciptakan oleh ALLAH S.W.T .....dan xkesemuanye perfect,,tipulah if ade sebilangan dari orang tu xfikir die perfect an dalam hati dorang kan, mesti ade kan~lain lah die cakap terang-terang cam "hey,saya perfect" itu maybe just nak menyenangkan hati die je ,,:)
urmmm btw harini aku rase macam nak meluahkan semua perasaan aku dalam blog ni je and t'rajin lak pulak nak menaip hehehe~

hey wahai diari "pink".........boleh x kau sampaikan salam rindu,sayang, doa dan pesanan aku untuk waed,?  kau sampaikan untuk die yang aku (sambil tunjuk diri sendiri) tersangat-sangat miss die and if aku miss sangat kat die aku akan berdoa untuk diri aku dan diri die semoga allah s.w.t mempertemukan kitorang kembali suatu hari nanti dengan niat yang ikhlas dalam persahabatan ..:) oh wahai diari "pink"  actually bile buke topik pasal "waed" hati aku rase sedih bercampur happy...
sedih : sebab aku dengan die dah "Lost Contact" ...sekarang through Facebook pun kitorang susah nak bertegur dah..no phone pulak dengar2 his phone have been stolen ngan orang.. mase mule-mule aku terbace kat wall die pasal phone die hilang tu ,aku dah mula mengeluh~ and fikir bukan-bukan tp aku percaye pade diri aku if die sayang "persahabatan" dulu die akan cari and call jugak one day "insyallah" keep strength babe,

wahai diari~\ "pink"  gaya waed sekarang dah different tau,sangat different~ makin kemas dengan rambut pendek :)) "EEee" aku suke sangat, suke..suke ..suke :) ....comel jee, hurmm~ happy sangat tengok perubahan die,, and now die maken giat ngan aktiviti photography with his friends "encik combat" ....alhamdulillah,, lagi-lagi aku ade terbace jugak kat Twitter dy sekarang die ade cube pergi interview kerja kat "TNB " xsilap lah...(terukkan aku jadi p'stalker waed yg tegar hehe...tanpa pengetahuan die)....
ape khabar die sekarang? hopefully die dalam keadaan baik? ibu die sihat ke? rindu nak dengar story die pasal Ibu..eccecece sedap je aku panggil ibu waed "ibu" macam la ibu waed tu mama aku kan :D ehee(saje nak senangkan hati),urmm...pasal girlfriend die sekarang aku harap die dapat jg gf die macam die jage kan aku dulu and girlfriend die dapat jage die ngan lebih baek lagi dari aku...hope girfriend die xtinggal waed macam aku buat dulu gegare taksub ngan kate-kate member,,,(wah2~ayat cemburu nih) akakaka :D aishhh! memain je,,

ok la wahai diari "pink" hehe...setakat ni jelah yang mampu aku taip hari ni...tangan pun dah mule kebas..mate pulak dah mule mengantok :p tapi bfore sleep "solat dulu" .,hom2 nanti if ade mase and story lg...aku akan share kat sini lg meyhh~ BOIII boii muaaaachhh!

Tuesday, 18 September 2012

Friday, 31 August 2012

WHATS IN MY MIND :





I JUST WANT TO :
MAKE EVERYONE :



HAVE A HAPPY :


JUST WANT HIM BACK:



NON-STOP PRAY/GOT BLESSING FROM :













Thursday, 16 August 2012

last present for him


 ASSALAMUALAIKUM 


pembace2 blog
 anyway try tengok "Picture" kat atas ni ;)
ape yang korang nampak??
T-shirt & Necklace kan....:D
okey,if korang nak tahu benda tulah yang yana nak cerita kan harini
actually~ ni first time yana bought 
t-shirt match with the necklace untuk lelaki tau ehehehe,,yana bukan lah expert sangat bab-bab choosing baju untuk lelaki nih kan,:D ..OH!! nak tahu tak yana beli those things untuk sape? hehe.. okeyyyyy~hurm i bought those things for the guy who pernah curi hati yana suatu ketika dulu ,,, dia pernah membahagiakan yana ..
i do love him so much & i do miss him so much...but disebabkan sayang sangat lah kitorang terpaksa end of our relationship , but but but kitorang still being "Friend" maaa \(,")/ ..
Aiyakk! 
balik pade cerita tadi,, alhamdulillah~barang yang dipost dah sampai kat rumah die... and die suke that t-shirt.... 
 sedih campur happy yana,,
(last3! if kau bace ni ,aku nak gtao ni kat kau :D
" aku nak sangat tengok kau pakai t-shirt ngn necklce tuh" nanti kau sent gambar kau kat aku key...muaahh!! :* kat dahi )

Wednesday, 25 July 2012

CLASS "GDS" for the second times

hayhoooo.... salam.. hahhh,, now yana dalam kelas "GDS" which is we called as class "global distribution system" ....sepanjang kelas tuh bermule yallah...memang seronok giler kot,, lecturer memang sporting habis,name lecturer yg mengajar subjek "GDS" kitorang kan name dieeee annnnnn "cik hasrol" ,,aku suke okey care cik hasrol teach kitorang lam subjek tuh...,, die memang soft spoken, suke gelak...sepanjang kelas die aku memang xde rase mengantuk langsung
HAHAHA!!(gelak jahat)
yelah berbanding dengan kelas2 before ni ...mate aku ni selalu je nak =.= zzZ KAH3!
fun..fun..funnn okey,, harini dalam kelas kitorang belajar chapter2 (ENCODING & DECODING) airline code,airport code so it's more to learning code2 tuk booth ticket la...and you guys know kali nih memang aku senang je nak pick up ape yg cik hasrol ajar tau weeeeeheee~... so that is all for today..ahahaha...it's fun,,he kinda cool guys and ...

Monday, 23 July 2012

Sudah masuk Bulan Puasa lahhh :D

 yehuuuuu~ 
sekarang kita berada di bulan ramadhan..iaitu bulan di mana umat islam mula menunaikan ibadat puasa dari menahan nafsu lapar,dahaga dan sbgainya..

Setiap orang yang mengerjakan ibadah puasa perlu mematuhi beberapa peraturan dan adab yang boleh menyempurnakan ibadah tersebut. Antara yang terpenting dalam berpuasa ialah seperti :-

1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena-mengena dengannya;

2. Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia;

3. Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.

4. Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia.
5. Jangan membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsunya kurang dan hatinya ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapai;
6. Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain.

Sepatutnya orang yang berpuasa mengurangkan kadar pemakanannya sehingga terserlah kesan puasa itu kepada dirinya. Kekenyangan adalah punca kelalaian, kealpaan, keras hati dan malas untuk taat kepada Allah s.w.t..

Terdapat ulama yang mengungkapkan kata-kata berikut: “Sekiranya perutmu kenyang anggota-anggota lain akan lapar (akan menurut turutan nafsu) tetapi sekiranya perutmu lapar kesemua anggotamu akan kenyang.”

7. Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan bagi beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin. Justeru, dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kepada mereka yang berada di bawah tanggungannya. Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhirat;

8. Mempraktikkan amalan sunah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ia tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.

9. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. 

10. Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya.

Oleh itu berwaspadalah terhadap cara demikian dengan kembali mengamalkan ibadah solat seperti waktu-waktu lain, menyempurnakan kiam, bacaan al-Fatihah, rukuk, sujud, khusyuk, hadir hati dan semua peradaban solat dan rukunnya.